11 Haziran 2008 Çarşamba

OZBEKISTAN... IPEK YOLU'NUN INCISI, GONLUMUN BIRINCISI :)

Resimler: http://picasaweb.google.com/BisikleTEMA

Genellikle bir ulkeden digerine pedal cevirirken icimiz heyecanla dolar, seviniriz. Ilk defa bir ulkeyi terk ederken huzunle doluyor icim. Benzer dili konusmamizdan mi, her gun illa ki birilerinin evine davet edilisimizden mi, yoresel kiyafetleriyle gozlerimizi oksayan halk mi, yoksa kan mi cekti bilmem (burasi atalarimizin goc ettikleri topraklar) ama Ozbekistan'a gelmek zor (bakiniz bir onceki blogdaki col gecisi), ayrilmak daha da zor...
Sevgimizin tek bunun sebebi Ipek Yolu'ndan gunumuze kalan goz kamastirici sehirler olan Kiva, Buhara ve Samarkand degil, Ozbekistan'i Ozbekistan yapan butun detaylar... Insanlarin iyiligi, ellerinde avuclarinda olan birkac gidim seyi de tum gonulleriyle size vermeleri butun dunya gorusunuzu bir kere daha gozden gecirmenizi sagliyor. Umarim bana verdiklerini ilerde ben de baskalarina verebilirim.

TASKENT'TE BISIKLETEMA SUNUMU

Yarin (Carsamba) gunu Taskent'te faaliyet gosteren yerli ve yabanci STK'lara, Birlesmis Milletler temsilcilerine, Ozbek TV ve radyosuna, TRT Ozbekistan'a ve konsoloslugumuza UNDP binasinda bisikleTEMA sunumu yapiyoruz. Ozbekistan, bisiklet icin ideal bir ulke; bir kere yufka gibi dumduz ve yollar 3-4 ucagin yanyana inebilecegi kadar genis!! Sehir disinda herkes zaten bisiklete veya essege biniyor ama sehirlerde arabalar gemiyi aziya almis durumda. Biz de 'varsa bir durum, yapalim acik oturum' diyerek bir bisiklet oturumu yapmaya karar verdik!


ORTA ASYA'DA BIR TURK...

Radyoda Tarkan ve Ibrahim Tatlises...
Televizyonda Emirhan ve diger Turk dizileri...
Bakkal, market raflarinda Turk mallari...
Her kose basinda Turk insaat sirketleri, sehirlerin en guzel yerlerinde Turkler tarafindan isletilen oteller...
Ozel Turk okullarinda kusursuz Istanbul Turkcesi ogrenen ogrenciler...
Burada 'Turkum' dediginizde insanlar ilgiyle, sevgiyle ve biraz da giptayla bakiyor.


TURKIYE'NIN OZBEKISTAN'IN CEVRE SORUNLARINDAN ALMASI GEREKEN DERS

Kuresel isinma yuzunden aradaki vahalari yutarak birlesmeye baslayan Kizilkum ve Karakum colleri... Tuzla kaplanmis, bir otun bile bitmesine izin vermeyen topraklar... 'Ulkemiz kalkinacak' diye topraga ve suya siyanur salmasina izin verilen altin madenleri... Daha fazla pamuk uretimi icin nehir girisi kesilince kuruyan Aral Denizi... Bilmem bu film size de tanidik geldi mi?! Farkli isimler, benzer senaryolar... Gecenlerde Turk televizyonuna bir ekonomi uzmanini seyrettim, diyor ki, 'Piyasalarda guvensizlik var, luks tuketim dustu, insanlar ikinci ucuncu arabayi alacak, almiyor. Bunun en kisa zamanda giderilmesi lazim'. Ey adam, dunya artik bu kadar tuketimi kaldirmiyor, bitiyor, sona dogru kosar adim gidiyoruz, sen diyorsun ki haydi arabaya atlayalim, daha hizli gidelim! El insaf... Isteyen buyursun 'Dunyanin Durumu' isimli yillik raporu okusun (Worldwatch Enstitusu, TEMA yayinlari)



COOK ONEMLI Tesekkur listesi:

  • Bisikletten duserek hain bir arabanin tekerlekleri altinda kalan ultra hafif, ultra teknolojik Toshiba Protege R500 laptop'umuzu degistirmek konusunda hizla devreye giren malzeme sigorta sponsorumuz Genel Sigorta'ya
  • Binbir sorumuzu sabirla yanitlayan, burokrasinin son derece agir isledigi bu ulkede her konuda bize yardimci olan ve hatta konsolosluk bahcesinden visne toplamamiza izin veren Ozbekistan Turkiye Konsoloslugu 1. ve 2. sekreterleri Emre ve Ela Karagol'e en icten tesekkurlerimizi iletmek istiyoruz.
Simit ozledim!!!! Baska da bir derdim yoktur.

Ozbek arkadaslarina menemen yapip parmaklarini yediren Gizem (zaten elleriyle yediklerinden zor olmadi!)
Ozbek arkadaslarina pancake yaparak ellerinin geri kalan kismini yediren Bryan
Hicbirsey yapmadan bisikletin arkasinda dunyayi gezmenin keyfini cikartan Maskot Doga

Not: Her Cuma saat 18:30-19:00 arasi Acik Radyo'da, Acik Defter program konuguyuz.
Not 2: Turkiye vatandaslari Gurcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kirgizistan'a vizesiz gidebiliyor. Laylaylom!

2 yorum:

motherearth dedi ki...

selamlar
her yeni gonderdiginiz blogu ilgiyle ve dikkatle okuyorum. yaptiginiz girisimi can-ı gonulden destekliyorum umarim vermek istediginiz mesajlar yerine gider. kendinize dikkat edin gorusmek dilegiyle =)

Adsız dedi ki...

merhaba,gunlugunuzu okudukca sankı ben yasıyormusum gibi geliyor.heycanla habaerleriniz bekliyorumm.gorusmke uzere...=)))